Activity Tracker Keuzehulp

Je overweegt een Activity Tracker aan te schaffen? Deze keuzehulp helpt je bij het vinden van de juiste activity tracker.

Wat is een activity tracker?

Een activity tracker wordt ook wel een fitness tracker, sporthorloge of activity watch genoemd. Het  is een armband, halsband of clip (te bevestigen aan schoen, riem of beha) waarmee fysieke activiteiten (lichaamsbewegingen) gemeten worden. Afhankelijk van het type tracker is deze voorzien van sensoren. Alle trackers zijn in ieder geval voorzien van een stappenteller. Hiermee kan het aantal stappen die je dagelijks zet gemeten worden. Daarnaast is het bijvoorbeeld mogelijk je hartslag bij te houden of je afgelegde route te registreren door middel van een GPS-sensor.

De meeste trackers kunnen met een app gekoppeld worden aan je smartphone. Hiermee ben je in staat je bewegingsresultaten uit te lezen. Zo kun je zien hoeveel je gemiddeld beweegt, kun je je activiteiten vergelijken met vrienden (die ook een activity tracker gebruiken) of kun je gegevens delen met bijvoorbeeld je huisarts of personal trainer.

Smartwatch of activity tracker?

Activity trackers worden vaak samen genoemd met smartwatches. Het verschil is dat activity trackers als primair doel hebben het registreren van je bewegingen. Daarbij biedt een armband soms wat extra functionaliteiten zoals bijvoorbeeld het tonen van de tijd of inkomende gesprekken. Bij smartwatches is dit exact andersom. Het horloge is voorzien van een groot aantal functionaliteiten, zoals navigatie, SMS, tonen inkomende gesprekken. Daarbij kunnen veel smartwatches ook je stappen tellen of je hartslag meten.

Waar ga je een activity tracker voor gebruiken?

Je denkt na over een activity tracker? De aanschaf van een tracker wordt vaak overwogen om de volgende redenen:

  • Je wilt afvallen
  • Je wilt beter op je gezondheid letten
  • Je wilt je sportprestaties verbeteren

Je wilt afvallen? gebruik een activity tracker!

Een activity tracker kan je erg goed bijstaan om je afvaldoel te realiseren. Er zijn een groot aantal trackers die je inzicht geven in het aantal calorieën die je dagelijks verbrandt. Vind je het lastig om in beweging te komen of wil je graag extra gestimuleerd worden? Dat kan. Veel trackers zijn voorzien van een waarschuwingsfunctie. Dankzij een subtiele trilling of een ander signaal kun je eraan herinnerd wordt dat je in beweging moet komen. Zo word je constant gemotiveerd om je afvaldoel te halen.

Je wilt beter op je gezondheid letten?

Om gezond te blijven kan een activity tracker je helpen. Gezondheidsdoelen bestaan vaak uit een doel in het aantal te zetten dagelijkse stappen of het bijhouden van je hartslag. Er zijn verschillende activity tracker met ingebouwde hartslagmeters.

Je wilt je sportprestaties verbeteren?

Als je je sportprestaties wilt verbeteren zul je waarschijnlijk meer inzicht willen hebben in je prestatie-ontwikkelingen. Daarbij is het erg handig om inzicht te krijgen in je hartslag, gecombineerd met snelheid en afstand. Een activity tracker die voorzien is van een hartslagmeter is daarbij zeker aan te raden. Daarbij zou je hem kunnen verrijken met je smartphone om GPS-gegevens bij te houden (inclusief snelheid). Een sporthorloge waarbij GPS geïntegreerd is, is ook een mogelijkheid. Als je een trouwe gebruiker bent van een sportapp (zoals Runkeeper, Strava of Nike+), dan is het zeker de moeite waard om te kijken of je de activity tracker hiermee kunt koppelen.

Activity Tracker? Weet wat je kunt meten!

Er is een groot aanbod aan activity trackers. Voordat je een aanschaf overweegt is het goed te weten wat je kunt meten met welke tracker. Daarom hierbij een overzicht van de mogelijkheden en de modellen die de functies aanbieden (edit maart 2017).

Stappenteller

Iedere activity tracker meet je stappen. Dit gebeurt aan de hand van een bewegingssensor. De bewegingssensor registreert iedere beweging die je maakt. Afhankelijk van het type sensor is de tracker in staat om activiteiten te registreren. Dit start met het aantal gezette stappen tot het herkennen van het soort activiteit en deze specifiek in te delen.

Calorieënteller

Door de bewegingen en het type beweging die gemaakt wordt te registreren is een activity tracker ook vaak in staat dit om te zetten naar het aantal calorieën die je verbrand. Deze gegevens zijn erg prettig als je bijvoorbeeld af wilt vallen. Het aantal verbrandde calorieën is vaak direct op de activity tracker af te lezen of de bijhorende app.

Een bewegingssensor kan ook je slaapritme meten!

Aangezien een bewegingssensor ook registreert dat je niet beweegt is een activity tracker ook in staat je slaapritme te bewegen. Dit is erg handig om inzicht te krijgen in je slaappatronen. Daarbij kun je inzicht krijgen in het aantal geslapen uren en het aantal uren in diepe of ondiepe slaap.

GPS-locatie meten

Een aantal activity trackers zijn voorzien van een GPS-sensor. Dankzij een GPS-sensor ben je in staat afstand, tempo en exacte locatie bij te houden. Een GPS-sensor is erg prettig voor het registreren van je sportactiviteiten. Daarom worden trackers die voorzien zijn van een GPS-sensor ook wel sporthorloges genoemd. Sporthorloges worden vaak door fanatieke sporters gebruikt. Onderstaand geen greep uit modellen die zijn voorzien van ingebouwde GPS-sensor.

activity tracker GPS-gegevens door middel van smartphone

Bij sommige activity trackers is het mogelijk om je tracker te koppelen aan je smartphone. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van de GPS-sensor van je smartphone. Hiermee ben je in staat op dezelfde wijze je activiteiten te registreren als een sporthorloge. Dit betekent wel dat je een smartphone mee zult moeten nemen tijdens je sportactiviteit. Onderstaand een greep uit modellen die gekoppeld kunnen worden aan je smartphone om zo GPS-gegevens te registreren:

Hartslag meten

Naast het meten van je stappen en GPS-gegevens kunnen activity trackers voorzien zijn van een hartslagmeter. In het verleden was het nodig hier een extra accessoire voor aan te schaffen (bijvoorbeeld een hartslagmeterband). Tegenwoordig zijn veel polsbanden voorzien van een ingebouwde polssensor. Dit maakt het een stuk prettiger om je hartslag bij te houden.

Je hartslag kan op drie verschillende manieren gemeten worden:

  1. Incidenteel
  2. Continu
  3. Op aanvraag

Bij een incidentele meting wordt je hartslag op specifieke momenten gemeten. Vaak zit hier een tussenperiode in van langer dan 10 seconden. Op basis van de gemiddelden van de metingen wordt je hartslag bepaald. Bij een continue meting is de frequentie hoger. Meting vindt om de 10 seconden plaats of zelfs vaker. Dit is erg prettig tijdens het sporten. Bij een meting op aanvraag moet eerst opdracht gegeven worden om een meting te verrichten. Indien dit gedaan is zal de hartslag weergegeven worden (op de tracker of smartphone).

geen ingebouwde hartslagmeter? gebruik een hartslagmeterband!

Bij activity trackers die niet voorzien zijn van een hartslagmeter kan het alsnog mogelijk zijn gebruik te maken van een hartslagmeterband (of hartslagmetersensor). De nieuwste modellen zijn voorzien van Bluetooth. Hiermee kunnen ze aangesloten worden aan je activity tracker.

Waar moet je bij een activity tracker nog meer rekening houden?

Naast de reden waarom je een activity tracker koopt en de keuze voor specifieke functies, zijn er nog een aantal andere onderdelen waar je rekening mee zult moeten houden.

Verbind je activity tracker met je smartphone

Voordat je een activity tracker aanschaft is het belangrijk na te gaan of hij compatibel is met je smartphone. Vooral als je al een wat oudere smartphone hebt en van plan bent de nieuwste tracker te kopen is het belangrijk na te gaan of de tracker compatibel is met het model smartphone en het besturingssysteem (iOS of Android).

Houd er rekening mee dat sommige activity trackers alleen kunnen synchroniseren met nieuwere modellen smartphones of tablets. Ben je er niet zeker van of je smartphone compatibel is met een actitvity tracker? Bekijk dan in de eigenschappen welk besturingssysteem en welke versie de tracker ondersteunt.

Activity Tracker niet compatibel met je app? Misschien wel op je computer of via het internet.

Alle activity tracker merken bieden een app voor je smartphone. Ben je niet in het bezit van een smartphone? Dan zijn er een aantal merken die naast een app ook de mogelijkheid bieden om je statistieken in te lezen via een computerprogramma of online. Daarbij zal je tracker verbonden moeten worden met de computer middels een USB-kabel.

Je activity tracker synchroniseren

Door je tracker te verbinden met de app of computer kun je data synchroniseren. Dit kan op verschillende manieren. Het meest gebruiksvriendelijke is te synchroniseren via Bluetooth (meestal alleen naar je app). Bij de meeste apparaten gaat dit automatisch.

Stimuleer je motivatie

Heeft u er behoefte aan om gestimuleerd te worden? Kies dan voor een activity tracker die je herinnert om in beweging te komen. Notificaties kunnen op verschillende manieren plaats vinden. Zo helpt de Fitbit je met een subtiele trilling en toont de Fitbit jee rode balk in het beeldscherm als je te lang stil zit.

Een subtiele hint kan goed gecombineerd worden met een stevige portie dagelijkse motivatie. Er zijn verschillende merken die je dagelijks informeren of je, je dagdoel hebt bereikt en wat je eraan moet doen om de volgende dag hetzelfde of beter moet presteren. Zo blijf je constant gestimuleerd in je motivatie.

Beeldscherm

Activity trackers worden aangeboden met beeldschermen in alle soorten en maten. Afhankelijk van waar je waarde aan hecht kan hier een keuze in gemaakt worden. Over het algemeen kan er een onderscheid gemaakt worden in de volgende mogelijkheden:

Activity Tracker zonder beeldscherm

Er zijn verschillende activity trackers zonder beeldscherm. Vaak zijn deze wel voorzien van een functionaliteit om je tussentijds op de hoogte te stellen van je ontwikkelingen of andere meldingen. Activity trackers zonder beeldscherm zijn meestal voorzien van een trilfunctie en / of een indicatie door middel van LED-lampjes.

Activity tracker met beeldscherm

Activity trackers met beeldscherm fungeren al snel als alternatief voor een horloge. Meestal wordt primair de tijd en datum getoond. Daarnaast kan vaak door middel van een knop op de tracker gescrolled worden door verschillende functies. Zoals percentage behaald dagdoel, tonen binnenkomende berichten of je hartslag.

Batterijduur

Activity trackers zijn erop gebouwd om een langere periode mee te gaan. De gemiddelde batterijduur van een tracker met meerdere functionaliteiten (o.a. hartslagmeter en led-display) zit tussen de 120 en 170 uur (5 – 7 dagen). Daarbij zijn er trackers bij die een stuk langer mee gaan. Zo gaat de Garmin Vivofit wel een jaar mee.